Med dagens teknik dokumenteras allt fler situationer på sjukhusen till den grad att både personal och andra patienter kan uppleva obehag. Foto: Yoshikazu Tsuno/Scanpix.
Sverige

Fotoförbud i allt fler landsting

Man ska kunna gå in på våra sjukhus utan att bli filmad"
1:32 min

Allt fler landsting inför film- och fotoförbud på sjukhusen. På BB kan det vara så att föräldrar måste begära särskilt tillstånd för att fotografera sina nyfödda. Frågan är omdebatterad och kritiker menar att förbuden samtidigt försvårar möjligheten att avslöja missförhållanden i vården.

Att föräldrar fotograferar sina nyfödda bebisar är ju inget ovanligt. Men i dag blir det också allt vanligare att personalen på BB blir filmade av de anhörigas mobiltelefonkameror.

Med dagens teknik dokumenteras allt fler situationer på sjukhusen till den grad att både personal och andra patienter kan uppleva obehag. Det uppger i alla fall flera av de sju landsting som nu infört generellt film- och fotoförbud i sina lokaler, enligt Dagens Nyheter.

Ytterligare tre har planer på det. Så här sa Jonas Rastad, landstingsdirektör i Västerbotten till P4 Västerbotten i oktober.

– Man ska kunna gå in i våra sjukvårdsinrättningar utan att bli filmad och utan att det finns någon som helst risk att ens besök blir utlagt på nätet och sprids över världen.

Han menar att föräldrar som vill fota sitt barn på BB i Västerbotten utan problem bör kunna få tillstånd för det.

Övriga landsting med liknande förbud är Kalmar, Kronoberg, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Men både Vårdförbundets ordförande och publicister framhåller kritik som att detta starkt försvårar en granskning av vården. Katja Bourova är webbredaktör vid tidningen Norran.

– Vi på Norran är väldigt kritiska mot det för vi anser att det här skadar öppenheten i samhället och det skadar ju vår, alltså medias, möjlighet att granska verksamheten på landstinget. TV kan ju till exempel inte ens komma in och göra ett reportage i praktiken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".