Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Efter nya avslöjanden om missförhållanden på äldreboenden efterlyser SKL skärpt kontroll. Foto:Jessica Gow/Scanpix
2 av 3
Paul Lindvall Foto:Sveriges Radio
3 av 3
Staffan Werme Foto: Sveriges Radio
Äldreomsorgen

"Kontrollen måste skärpas"

"Det är uppenbart att det finns brister"
2:39 min

Det privata vårdföretaget Carema har varit i blåsväder de senaste dagarna efter avslöjanden om hemliga bonusprogram för chefer och besparingar på äldres bekostnad. Nu efterlyser SKL skärpt kontroll från kommunernas sida.

De senaste dagarnas avslöjanden bevisar att det finns brister i kommunernas kontrollarbete, säger Staffan Werme, (FP) ordförande i äldreomsorgsberedningen på Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

– Ja, det är uppenbart att det gör det för annars skulle inte sådant här förekomma, som det nu gjort i Carema-fallet, säger han.

Carema Care, har kritiserats hårt för kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholm. Bland annat har företaget delat ut bonus till cheferna när verksamheten gått med vinst, något som lett till besparingar som i slutändan påverkat kvaliteten på vården.

Staffan Werme anser nu att kommunerna måste fokusera på två saker.

– Det ena är att titta på hur verksamheten handlas upp och hur avtalen är skrivna, så att vi får den kvalitet vi betalar för. Det andra handlar om att skapa uppföljningsinstrument. Man skall gå in på respektive verksamhet och se hur det fungerar, säger Staffan Werme.

Carema har avtal med flera kommuner i länet bland annat i Linköping och Norrköping. I Norrköping vill man nu få klarlagt att verksamheten fungerar som den ska, trots att man inte haft misstanke om något annat.

– Vi kommer ändå att begära att få träffa Caremas ledning för vi vill försäkra oss om att det inte finns minsta risk för att det här också förekommer i Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kan det här påverka framtida förhandlingar med företaget?

– Ja, om det är så att det finns minsta risk att man har belöningssystem som gör att man sätter den ekonomiska vinsten före de äldres trygghet, då är det ingen tvekan om att det får konsekvenser i Norrköping också, säger Lars Stjernkvist.

Men moderaten Paul Lindvall, kommunstyrelsens ordförande i Linköping ser inte att avslöjandet påverkar avtal eller kommande upphandlingar.

– Nej, inte de här avslöjandena från Stockholm. Däremot har det varit mycket debatt och diskussion om äldreomsorgen. Då har äldrenämnden tagit initiativ att utföra ytterligare kontroll, en kvalitetsrevision med stöd av en konsult för att se om vi har rätt uppföljningsrutin och om vi hanterar det på ett bra sätt, säger Paul Lindvall.

FAKTA: Kritiken mot Carema

Carema Care har kritiserats hårt för kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholmsområdet: Koppargården i Stockholmsstadsdelen Hässelby-Vällingby och Tallbohov i Järfälla kommun.

Kritiken rör brist på bland annat tvål, handsprit och blöjor och därmed dålig hygien. Kritiken rör också personalbrist och därmed otillräcklig vård av de gamla. Anhöriga och personal har vittnat om undernäring, fallskador och liggsår bland de gamla.

Chefer inom Carema har också tilldelats bonusar och aktieoptioner när verksamheten gått med vinst.

Järfällas avtal går ut 2012 och kommer inte att förlängas. Kommunstyrelsen i Stockholm väntas bryta sitt avtal med Carema.

Källa: DN, SVT. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".