Vattensanering efter översvämningar i ett radhusområde i Klingsberg.
Översvämningarna i Norrköping

Drabbade kan få betala själva

Kommunen: "Det var inget vanligt regn"
2:29 min

Många av de drygt 700 Norrköpingsbor som drabbades av översvämningar i somras kan tvingas betala delar av kostnaderna själva. Kommunen anser att regnet var extremt och därför är det osäkert  hur stor ersättning som ska betalas ut.

Britt-Marie Faleström från Norrköping är en av de många villaägare som drabbades av översvämning och hon tycker att kommunen borde ersätta alla som drabbades.

– Det är klart att de ska ersätta dem som har fått avloppsvatten i huset. Det får de bara göra, säger hon.

Många av grannarna som bor på Bigatan och Lillängsgatan i Smedby drabbades av översvämningar efter hällregnet den 22 juli i somras. Det strömmade in avloppsvatten från avloppen i källaren, precis som hemma hos Karl-Henry och Britt-Marie Faleström.

– Det kom upp vatten genom avloppen, det är det som var det besvärliga. Vi har fått lov att sanera. Det var inget roligt på något sätt, säger Karl-Henry Faleström.

Över 700 fastigheter i Norrköpings kommun drabbades av översvämningar. Vissa områden drabbades särskilt hårt. 

I takt med att folk har hunnit sanera och renovera under hösten så har det börjat strömma in ersättningskrav till Norrköping Vatten.

Privatpersoner vill ha självrisken ersatt av det kommunala bolaget, det handlar om självrisker på tiotusentals kronor, och försäkringsbolagen vill ha kostnaderna ersatta.

Men ännu har det inte betalats ut några pengar från det kommunala bolaget och det är inte säkert att alla kommer att få ersättning, berättar Åsa Ornefalk, informationsansvarig på Norrköping vatten.

– Det här regnet som föll var inget vanligt regn, utan ett väldigt extremt regn. Då kanske det inte blir vårt ansvar, säger hon.

Hällregnet var så ovanligt att kommunen i många fall inte kan hållas ansvarig, trots att det är deras ledningar som inte kunnat hålla undan avloppsvattnet. När beräkningarna är klara är oklart, men de ska bli så rättvisa som möjligt lovar man från det kommunala bolaget.

Men Karl-Henry Faleström, som fick hela källaren förstörd i somras, tycker att det är självklart att det kommunala bolaget borde betala kostnaderna som inte försäkringsbolaget täcker.

– I och med att det kom in vatten den väg det gjorde måste det vara något fel på systemet, säger han.

Är det kommunens ansvar? Det var ju ett extremt regn som inte brukar inträffa.

– Det brukar de skylla på. Det kan ju inte vi hjälpa heller. Nog sjutton kunde det ha runnit undan lite bättre än det gjorde här.

Rebecka Montelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".