För att stupröret ska vara godkänt får det inte vara kopplat till avloppsnätet. Foto: Scanpix
Norrköping

Många har olagliga stuprännor

"Det är för att minska risken för översvämningar"
1:36 min

Trots att det är olagligt har många villor fortfarande stuprör som är kopplade direkt till avloppsnätet, något som kan bidra till översvämningar. Efter sommarens skyfall i Norrköping, höjs nu bidragen för dem som vill åtgärda problemen.

– Dels är det ju för att minska risken för översvämningar och dels för att minska överbelastningen på våra ledningar, säger Rickard Kalm, projektledare på Norrköping Vatten.

När stuprännorna är felkopplade leds regnvattnet från taket, rakt ned i  avloppssystemet och om det regnar mycket är risken för översvämningar stor eftersom det helt enkelt blir för mycket vatten i systemet.

Hur många villor i Norrköpings kommun som har felkopplade stuprör vet man inte på det kommunala bolaget, men nu vill man att villaägarna själva ska ta tag i problemet.

Det är olagligt att ha stuprören rakt ned i avloppssystemet, men i vissa områden där man har inventerat har nästan var tredje villa haft felkopplade stuprör.

– Man kan ju bli misstänksam om man inte ser att det går ut på gräsmattan. Om det går rakt ned i marken är det ju troligt att det går till spillvattensystemet. 

Efter hällregnet i somras, då hundratals fastigheter drabbades av översvämningar, har kommunen ökat på de bidrag man kan få för att rätta till problemen. Framförallt handlar det om åtgärda stuprör, men om man också dränerar eller vidtar andra åtgärder för att leda bort regnvatten man man upp till 10 000 kronor.

–  Vi har ju valt att göra så för att alla tjänar på det. Vi får bort mycket takvatten och slipper översvämningar. Dessutom behöver vi i slutändan inte använda så mycket kemikalier i reningsverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".