Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
Vättern

Försvarsministern försvarar flygningar

"När man övar måste det ske någonstans"
1:27 min

Försvaret förbereder sig för att lämna in en ansökan om att få fyrdubbla antalet flyg- och skjutdagar över Vättern. Det är något som oroar boende runt sjön. Men försvarsminister Sten Tolgfors (M) tycker att skjutningarna är nödvändiga.

Många boende runt Vättern har protesterat mot försvarets planer med utökade flygningar över Vättern eftersom de bland annat är rädda för att dricksvattnet som tas från Vättern kan förorenas när flygplan och helikoptrar skjuter mot mål i vattnet. Men försvarsminister Sten Tolgfors säger att han ger försvaret sitt fulla stöd för en utökad flygverksamhet.

– Vad det handlar om är att Försvarsmakten säger att de har ett annat möjligt skjutmål med Gripen och det ligger i Luleå. Ska man då kunna starta och landa på sin hemmabas är det här det enda målet man kan använda, säger han.

Hur utreds riskerna med flygningarna och hur de kan påverka vattnet?

Det finns ju lagstiftning som reglerar detta och som slår fast vilka riksintressen som finns, och där försvaret är ett riksintresse.

Försvarsmakten behöver fler dagar för att öva på att skjuta från helikopter, något som inte tidigare förekommit tidigare. Redan i dag flyger försvaret främst med Gripenplan över Vättern och skjuter skarpt ner på mål i vattnet. Ammunitionen ligger sen kvar på botten. Det oroar många som har Vättern som sin vattentäckt. Men Sten Tolgfors menar att försvaret måste öva för att bibehålla en hög nivå på sin verksamhet.

-- De ska värna sin övningsverksamhet. Det är alldeles entydigt vad vi har försvaret till. De ska kunna värna vårt land och de ska bidra till att sprida fred och säkerhet i världen, säger han.

– För att kunna göra det måste de vara duktiga, och för att bli det måste man öva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".