Svenska spermagivare är mer ansvarstagande än andra visar ny studie. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
linköping

Spermagivare mer mogna än andra män

Svenska män som donerar sperma får högre poäng i ett personlighetstest än andra män, det gäller bland annat för personlig mognad, självsäkerhet och ansvarstagande. Det visar en studie från Linköpings universitet.

Forskarna har granskat 115 senska spermagivare och jämfört med jämnåriga som inte tänkt bli donatorer. Rapporten presenteras i en brittisk facktidskrift.

I Sverige genomgår alla män som donerar sperma ett personlighetstest för att sålla ut män med psykiska eller fysiska problem.

Bakgrunden till studien är att Sverige var första land att besluta ge barnen rätt att få veta vem spermagivaren, alltså deras biologiska pappa, är.

-Ett beslut som verkar självklart vid 25 års ålder kan få annan betydelse 20 år senare, säger professor Gunilla Sydsjö på Linköpings universitet till TT.

Bland andra Australien och Storbritannien följt det svenska exemplet. I USA får donatorerna vara anonyma och de får betalt för sin sperma, vilket männen inte får i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".