Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Åklagaren Eva Kokkonen med flera utanför rättssalen i Linköpings tingsrätt. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Rullstolshärvan

Yrkar på fleråriga straff

"Har levt gott på skattebetalarnas bekostnad"
1:39 min

Idag avslutades rättegången mot den 47-årige man, som misstänks ha lurat Försäkringskassan på nästan 14 miljoner kronor, genom att felaktigt uppge att han är handikappad. Åklagaren Eva Kokkonen yrkade i sin slutplädering på ett femårigt fängelsestraff för mannen.

– Det är ju ett sådant extremt belopp och brotten har riktats mot välfärdssystemet. Man har utnyttjat en ersättning som är till för de allra svagaste och mest skyddslösa i samhället och det är ju särskilt allvarligt, säger åklagaren Eva Kokkonen.

I sex år fick mannen så kallad assistansersättning från Försäkringskassan. Pengarna, sammanlagt närmare 14 miljoner kronor, skulle bekosta de personliga assistenter, som mannen behövde ha omkring sig dygnet runt på grund av det handikapp, han hävdar att han lider av efter en trafikolycka i början av 2000-talet. Ett handikapp som, enligt åklagaren, bara är påhittat.

– Han har kunnat leva ett väldigt, väldigt gott liv på skattebetalarnas bekostnad, säger hon.

I sin slutplädering idag yrkade åklagaren på att 47-åringen ska dömas till fem års fängelse. Mannens advokat hävdade däremot att åtalet bör ogillas på samtliga punkter och själv fortsätter 47-åringen att förneka brott.

Det gör även hans båda bröder och hans tidigare sambo, som var anställda som personliga assistenter hos 47-åringen.

Eva Kokkonen menar dock att alla inblandade borde att ha insett vad som pågick och att kvinnan och de båda bröderna inte bara ska ses som medhjälpare utan även som gärningsmän och därför bör dömas till minst tre år fängelse vardera.

Även den läkare, som i ett intyg till Försäkringskassan bland annat ska ha uppgett att mannen skulle dö om han inte fick hjälp dygnet runt, bör enligt åklagaren, också dömas till fängelse.

– Med hänsyn till att hon var medveten om att intyget haft en mycket central roll i Försäkringskassans bedömning, är hennes brott så allvarligt att ett ickefrihetsberövande straff inte tillräckligt kännbart i hennes fall och jag yrkar på att hon döms till fängelse i minst tio månader, sa åklagaren i rätten.

När rättegången avslutats beslutade rätten att 47-åringen, som suttit häktad sedan i somras, ska släppas på fri fot i väntan på domen, som meddelas om en månad. Orsaken är att man inte längre anser att mannen kan skada utredningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".