Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Brottsplats skola

Skolan svek när Alex misshandlades

Alex 17 år: "Lärarna visste inte om det"
1:43 min

Det finns stora skillnader i vad skolor gör när ett brott har begåtts bland elever. Enligt P4 Östergötlands rundringning tar vissa ofta hjälp av polisen, medan andra försöker lösa så mycket som möjligt själva. I andra fall brister stödet helt.

Alex är en av de elever som har utsatts för brott. Han blev misshandlad och tycker inte att han fick någon som helst hjälp från skolan.

– Jag vet att det hade känts bättre om de hade visat lite initiativ till att bry sig. Vilket de inte gjorde, säger han.

Det hände i september förra året. Alex, som vill vara anonym, hade precis börjat gymnasiet och de äldre eleverna ordnade en fest på en festplats utanför stan. Plötsligt fick Alex en impuls att han ville skoja med några av de äldre eleverna.

– Och då sa jag "gå ner på marken nollor", som de sa till oss.

Men killarna han sagt det till började skrika att han skulle säga förlåt och att Alex själv skulle ner på marken. När Alex vägrade blev det våldsamt. Han fick sparkar mot kroppen och huvudet och en av killarna tog strypgrepp.

Alex fick åka till sjukhus med ambulans och någon vecka senare skulle han tillbaks till skolan. Men Alex kände sig otrygg och upplevde inte att någon visste vad han varit med om.

– Det var därför jag inte orkade gå till skolan sen, för det verkade inte som att lärarna visste om det ens, eller tänkte på det, eller tog hänsyn till det.

Han skolkade mycket den terminen och till sist riskerade han att bli av med sitt studiebidrag på grund av frånvaro. Rektorn på gymnasieskolan vill inte uttala sig om vad de gjort eller inte i det enskilda fallet, och säger att skolan inte har något formellt ansvar för händelser som sker utanför skoltid, även om alla inblandade är elever på skolan.

Men Alex och hans mamma hade önskat att skolan skulle göra mer för att Alex skulle känna sig trygg och klara sin skolgång, trots att de som misshandlat honom gick kvar i samma skola. Alex hanterade situationen genom att inte tänka på det som hänt.

– Jag är ganska bra på att lämna saker bakom mig, men man blir neutraliserad eller vad man ska säga. Man kopplar bort det där och så kopplar man bort mycket annat på samma gång. Så man blir liksom känslokall eller vad man ska säga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".