Söderköping får fjärrvärme från Norrköping. Foto: SVT
söderköping

Värme mellan grannstäder

"Söderköpingsborna blir vinnare"
1:37 min

Söderköpingsborna får från och med igår fjärrvärme från Norrköping. En ny fjärrvärmeledning binder samman de två kommunerna.

– Det känns jättebra att vi har kommit i mål med satsningen. Den har legat i röret nu i drygt två år, säger Eons regionchef Björn Persson.

Enligt honom är fördelarna många med den nya utbyggnaden. Pannorna i Söderköping hade inte kapacitet att klara stadens efterfrågan på fjärrvärme fullt ut. Nu kommer det att bli bättre eftersom Händelöverket som nu kommer bistå med energi redan innan hade ett outnyttjat överskott. Men den största fördelen är miljöaspekten, enligt Björn Persson.

– Vi går ifrån fosileldad fjärrvärmeproduktion och övergår till fjärrvärme från Norrköping som produceras av förnyelsebart bränsle, främst från avfall, säger han.

80 miljoner kostade utbyggnaden till sist för Eon. Frågan är då hur kostnaderna påverkar avgiften för kunderna. Björn Persson säger att det kommer att innebära en harmonisering av priserna där Söderköpingsborna till slut kommer stå som vinnare.

– Norrköping har det billigaste priset i Östergötland och Söderköping har ett något högre. Nu likställer vi priserna och i det här fallet innebär det att Söderköpingsborna blir vinnare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".