Östergötland

Politiker stöder protester vid Vättern

"En katastrof för Vättern"
1:00 min

Försvarsminister Sten Tolgfors gör fel enligt miljöbalkens intentioner när han ger sitt stöd för fler flygdagar över Vättern. Det anser miljöpartiets representant i försvarsutskottet, Peter Rådberg.

Peter Rådberg reagerar på försvarsminister Sten Tolgfors uttalande i nyheterna igår, då ministern bland annat sa så här:

–  Vad det här handlar om är att försvarsmakten säger att de har ett annat möjligt skjutmål för Gripen och det ligger uppe i Luleå. Ska man då kunna starta och landa på sin hemmabas, utföra övning och återvända till den, då är det här det enda mål man kan använda.

Som vi berättat tidigare så vill försvaret fyrdubbla antalet flyg- och skjutdagar över Vättern. Många boende runt sjön har protesterat mot försvarets planer och de får nu alltså stöd från miljöpartisten Peter Rådberg i försvarsutskottet. Försvaret vill öva strid över en värdefull sjö, säger han.

– Då bombar man i en av Europas största dricksvattenreservoarer. Sett ur ett miljöperspektiv så är det här en jättekatastrof. De miljöeffekter detta får har man inte undersökt. Det ska i och för sig länsstyrelsen göra nu. Men man måste från politiskt håll och från regeringshåll säga vilka skälen är när man ska öka en militär verksamhet.

– Vättern ligger närmast - han vill inte åka upp till Luleå som han uttrycker det för det är för långt och skulle kosta för mycket pengar, säger Peter Rådberg om försvarsministern. Därmed bryter han mot miljöbalkens intention att man måste undersöka flera områden samtidigt om man nu ska lägga ett sådant här förslag, säger Peter Rådberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".