Åldrandet verkar påskyndas av depression och stress. Foto: Pawel Flato/SCANPIX
linköping

Deprimerade åldras snabbare

"Depression är inte bara något i huvudet"
1:05 min

Depression och den stress som en depression medför kan skynda på vårt åldrande. Det visas i en avhandling som gjorts av Mikael Wikgren på Umeå universitet i samarbete med bland annat forskare i Linköping.

– Vi kunde bygga på tidigare fynd som visade att telomererna var kortare hos deprimerade, med att visa en trolig orsak till vad det kan bero på; och att det kan vara att de har en störd reglering av stresshormonet kortisol.

Ändarna på var och en av kromosomerna i våra celler blir alltså kortare när vi blir äldre. Till slut är de här telomererna så korta att cellerna inte längre kan dela på sig och kroppen drabbas av åldersrelaterade sjukdomar.

Det som doktoranden Mikael Wikgren och kans kollegor nu beskriver i tidskriften Biological Psychiatry, är kopplingen mellan stresshormoner och förkortade telomerer hos personer med återkommande depressioner eller personer som varit utsatta för kronisk stress.

– Stress är en större bidragande orsak till den ohälsa som man ser hos deprimerade, än vad man har trott tidigare. Det antyder kanske att depressionsjukdom är mer än något som bara sitter i huvudet och man måste se den hur ett helkroppsperspektiv, säger Mikael Wikgren.

Avhandlingen läggs fram vid Umeå universitet i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".