1 av 2
Foto:Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Lövsén, chef division vatten vid Tekniska verket
Linköping

UV-ljus stoppar parasiter

"Det har blivit något av en boom"
1:47 min

Efter att antalet sjukdomsutbrott orsakade av dåligt dricksvatten ökat i Sverige satsar nu allt fler kommuner på att rena sitt vatten med UV-ljus. I Linköping planerar man just nu för en ombyggnad av vattenverken.

Sedan 2010 har många svenskar blivit sjuka på grund av dricksvattnet, med diarré och kräkningar som följd. I Östersund och Skellefteå insjuknade minst 20 000 personer på grund av parasiter i dricksvattnet.

– På grund av det som inträffade i Östersund så har det blivit lite av en boom av UV- ljus. Många vattenproducenter har antingen hunnit installera eller planerar för att installera UV- ljus, säger Anna Lövsén.

UV- ljuset är effektivt eftersom det gör att bakterier, parasiter och virus inte kan föröka sig. 

– Det är det som är så besvärligt, om vi får i oss ett par stycken  mångfaldigar de sig och blir så väldigt många fler. Det är det som vi blir sjuka av. Om vi gjort så de inte kan föröka sig så är de inte skadliga för hälsan längre, vilket man gör med ultraviolett strålning, berättar Anna Lövsén.

I Östergötland används UV-ljus i reningsprocessen redan på vattenverk i Motala och Åtvidaberg. Och nu är det alltså Linköpings tur.

– Vi har gjort den bedömningen även om det inte har inträffat ett sjukdomsutbrott i Linköping som beror på vattenburen smitta. Med tanke på det som inträffat på andra håll i landet finns det en icke försumbar risk. 

Om- och tillbyggnaden av vattenverken i Linköping kommer att pågå under fyra års tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".