1 av 2
Foto: Martin Meissner/Scanpix
2 av 2
David Bastviken
Linköping

Infraröd kamera ser växthusgaser

Kameran ser växthusgaserna
1:23 min

En specialbyggd infraröd kamera som kan upptäcka växthusgaser i miljön håller på att tas fram av forskare vid Linköpings universitet. Syftet är att kunna mäta hur mycket olika miljöer tar upp eller ger ifrån sig växthusgaser.

– Det är en avancerad infraröd kamera som är specialbyggd för att kunna detektera metan och lustgas i låga koncentrationer. Vi kan ta bilder från långt håll och titta på koncentrationer och kartlägga gasernas förekomst, säger David Bastviken.

Tekniken bygger på en metod som används av astronomer för att kunna registrera gaser runt stjärnor, men liknande metod används i militära sammanhang för att kunna upptäcka olika stridsmedel som läcker gas. Den första versionen av den här kameran ska kunna upptäcka metan och lustgas som om allt fungerar kommer synas tydligt på bilderna.

– Om man lägger över gasbilden över en vanlig bild så kan man få fram det som rökmoln i landskapet, då ser man hur gasen driver med vindar. 

Inom ett år hoppas forskarna ha kameran på plats och börja använda den. Till en början handlar det alltså om att spåra förekomsten av gaser och inte hur mycket som avges från olika miljöer, men i framtiden skulle den till exempel kunna användas för att ta reda på hur mycket växthusgaser som vattenkraftsdammar ger ifrån sig, något som aldrig gjorts i Sverige tidigare. Fungerar kameran som det är tänkt kan resultaten enligt forskarna också komma att få betydelse inom den internationella klimatpolitiken, menar David Bastviken.

– Funkar det väl kan det vara en teknik som kan vara väldigt användbar för att uppskatta olika länders bidrag till växthusgaser som man skall kartlägga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".