Spelade död - överlevde misshandel

Idag inleddes rättegången mot de fyra män som i juni rånade en man i närheten av Simonstorp norr om Norrköping. Rättegången hålls i Norrköpings tingsrätt.

Åklagare Lars Folkunger menar att de fyra männen inte hade något annat uppsåt än att döda.

De fyra männen står åtalde för det grova rån som ägde rum i Simonstorp i juni i år, då en 59-årig man misshandles grovt och rånades.

De fyra männen som ursprungligen är från Litauen kom över en summa på drygt 200.000 kronor.

I det förundersökningsmaterial som åklagare Lars Folkunger idag redovisade under rättegången träder bilden av en hänsyslös och grym misshandel fram.

Lars Folkunger menar att de fyras männens uppsåt var att döda och inget annat. Därför maskerade de sig inte. Under misshandlen tejpades 59-åringens mun igen vilket ledde till att han stundtals inte fick någon luft.

Enligt åklageren insåg männen att 59-åringen inte skulle dö av behandlingen. Det ledde till att de istället band mannen och fortsatte misshandeln. Mannen spelade då död och misshandeln upphörde.

Under redovisningen de sitter de fyra männen emellanåt med nedböjda huvuden vid sina försvarare. Trots sin ringa ålder - männen är mellan 16 och 20 år - är de alla straffade i Litauen och ses som yrkeskriminella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista