Östergötland

Sverige utvisar till Syrien trots dödshot

1:40 min

Trots oroligheterna i Syrien har Migrationsverket valt att inte stoppa några avvisningar eller utvisningar till landet. Men beslutet får kritik från bland annat Svenska kyrkan.

Men Oskyldiga människor dödas och fängslas dagligen, vilket borde vara skäl nog för människor att få stanna i Sverige säger Sahar Burhan.

– Vad är det som gör att människor får stanna, vad är det för skäl om man inte blir rädd för den här svåra situationen i Syrien, säger Sahar Burhan.

Läget i Syrien är svårbevakat, då journalister har svårt att ta sig in i landet. Knapphändig information tyder dock på att över 4 000 personer dödats och många frihetsberövats under de senaste månaderna i samband med sammandrabbningar med regimtrogna styrkor i Syrien.

Sahar Burhan har genom bekanta hört om personer som precis blivit utvisade från Sverige till Syrien och hon har svårt att sätta sig in i den situationen. Men hon berättar att hennes familj, som bor i en liten by utanför Damaskus, varnar henne för att åka dit.

– De förstår att det kommer att hända någonting. Jag vet inte vad det är men jag vet att det finns människor som dött på gatan utan att göra någonting, säger hon.

I ett pressmeddelande konstaterar Migrationsverkets rättschef att säkerhetsläget i Syrien har försämrats, men menar samtidigt att det saknas grund för ett generellt stopp för avvisningar och utvisningar till Syrien. Jan Johansson diakon i Svenska kyrkan är mycket kritisk till beslutet.

– Det måste man ifrågasätta, UD avråder ju människor från att resa till Syrien. Varför skall man då avvisa, om det är farligt för svenskar att åka dit så är det i rimlighetens namn ännu farligare för dem som faktiskt har flytt därifrån och sökt skydd i vårt land, säger Jan Johansson.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista