Protester och politiska avhopp i Ödeshög mot sparförslag

Skolan i Ödeshög måste spara kraftigt och tretton tjänster ska bort under nästa år.
Ett av sparförslagen är att Lysingskolans uppehållsrum plus kafeterian stängs och skolbibliotekarien försvinner.

Elever på Lysingskolan är oroliga att det blir mer bråk och stökigt i korridorerna.
Enligt ett av förslagen ska skolbibliotekarien Ann Gistedt och en resursperson bort. Dessutom föreslås att fyra sjuor i skolan blir tre och att den särskilda undervisningsgruppen för barn som behöver extra stöd försvinner.
Skolbibliotekarie Ann Gistedt är upprörd och hon säger att skolan hittills har fungerat mycket bra.
Protesterna mot barn- och ungdomsnämndens sparförslag på drygt fem miljoner kronor har varit omfattande. Förslaget innebär också sammanslagna sexårsgrupper på vissa håll. Men de fyra bygdeskolorna ska sparas.
Namnlistor har skickats till kommunen från föräldrar och personal, privatpersoner har skrivit brev, och igår meddelade socialdemokraten Lorita Ivarsson i barn- och utbildningsnämnden att hon lämnar sitt politiska uppdrag där på grund av sparplanerna.
Rektor Mats Olsson på Lysingskolan har själv varit med om att ta fram sparförslagen tillsammans med övriga rektorer. En förutsättning dom hade var att de fyra bygdeskolorna ska vara kvar.
Mats Olsson försvarar resultatet av gruppens arbete.
Men skolbibliotekarie Ann Gistedt tror inte att sparförslagen kommer att gå igenom, åtminstone inte på Lysingskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".