För hög hastighet orsak till spårvagnsolyckan i Norrköping

Det var för hög hastighet i kombination med en felaktigt ilagd växel som orsakade spårvagnsurspårningen på Östra Promenaden i Norrköping i början av augusti i år. Det visar den utredning som Connex har gjort efter olyckan.

Enligt Connex, som driver spårvagnstrafiken i Norrköping på uppdrag av östgötatrafiken, har chauffören uppgett att han trodde att växeln för färd rakt fram var ilagd. Istället var den inställd på kurva och i kombination med den för höga hastigheten ledde det till att vagnen spårade ur.

Varför växeln var felaktigt inställd har utredarna, trots flera tekniska tester, inte lyckats hitta något svar på. I rapporten står det att den mänskliga faktorn inte kan uteslutas. 

För att undvika liknande olyckor i framtiden vill utredarna bland annat att Connex ska skärpa kraven i samband med rekryteringen av spårvagnsförare och även utöka utbildningen. Norrköpings kommun bör också genomföra tekniska modifieringar av styrningen av växlarna, anser de.

Vid olyckan spårade hela vagnen ur, men ingen människa kom till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".