Polisförbundet kritiskt till förslag

Nu går Polisförbundet i Östergötland till attack mot förslaget att väktare ska få transportera omhändertagna personer.

Förlaget innebär en kraftig försämring av rättsäkerheten enligt polisförbundets ordförande i Östergötland, Thomas Agnevik, som menar att transporter av omhändertagna personer är en ytterst grannlaga uppgift som endast ska tillkomma polisen med det inbyggda kontrollsystem som finns idag.

Att inskränka vår grundlagsskyddade frihet är ingenting man kan göra hur som helst, enligt Polisförbundet. Att transportera omhändertagna personer är en ytterst grannlaga uppgift som endast ska tillkomma polisen med det inbyggda kontrollsystem som finns idag, säger Polisförbundets ordförande i Östergötland Thomas Agnevik.

Idag är frihetsberövande omgärdat med noggranna rutiner och varje åtgärd är föremål för en prövning, säger han vidare och menar att tumma på dessa regler vore att tumma på själva rättssäkerheten, och det för människor som redan idag i många fall har problem och känner sig kränkta av samhället.

Polisförbundet i Östergötland anser att istället för att nedmontera rättsapparaten till en lågprisnivå så borde polischefterna arbeta för att tillskapa tillräckliga resurser till polisen så att även sådana uppgifter som idag är lågprioriterade kan utföras inom acceptabla tidsramar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".