Östersjön

Torskyngel påverkas av surare hav

1:43 min

En konsekvens av en högre halt av koldioxid i atmosfären är att havsvattnet blir surare. En forskargrupp i Tyskland har nu visat att fisk, i det här fallet torsk påverkas negativt av en lägre pH i vattnet.

Fredrik Jutfelt är zoofysiolog vid Göteborgs universitet och studerar bland annat konsekvenserna av havsförsurning. Han säger att resultaten är viktiga då de visar på att en kommersiellt viktig fiskart kan drabbas på lång sikt om försurningen av havet fortsätter.

– Man har sett effekter på ryggdradslösa djur, kalkbildande djur som musslor, sjöstjärnor och sjöborrar. Men man har inte trott att fisk kan påverkas av havsförsurningen. 

Forskarna har utsatt nykläckta torsyngel av samma art som finns i svenska vatten, för surt vatten med betydigt lägre pH än dagens nivå. Studien visar att ynglena får allvarliga skador på levern och andra organ, många av dem i sådan omfattning att dom avlider.

Hittills har haven kunnat fånga upp koldioxid från luften, som omvandlas till kolsyra i vattnet. Men nu verkar det som om haven blivit "mätta" och koldioxidomvandlingen kan inte längre ske utan att balansen i haven rubbas.

De senaste 150 åren har pH sjunkit med 0,1 enheter, det låter kanske inte så mycket men är enligt forskarna ändå ett tydligt tecken på att haven blir allt surare. Men en svaghet i studien är att ynglena utsatts för surare vatten som är betydligt lägre än dagens nivåer och som vi inte kan förvänta oss förrän om kanske 150 år säger Fredrik Jutfelt.

– De har använt lite för höga halter av koldioxid i den här studien för att kunna säga att det verkligen kommer bli ett problem för torsken, det återstår att visa.

Det har historiskt sett varit betydligt högre koldioxidhalter i atmosfären fiskar och andra vattenlevande organismer har då anpassat sig till en lägre pH. Skillnaden nu är att förändringen sker mycket snabbare vilket gör att många arter förmodligen inte hinner anpassa sig till ett surare vatten.

– Man kan tänka sig att de snabbreproducerande arterna som plankton kan ha lättare att anpassa sig eftersom de har flera generationer varje år, men det finns ju fiskar som generationstider på 15 år och de kommer säkert att ha svårare att anpassa sig, säger Fredrik Jutfelt.

Referens:
Frommel, Maneja, Lowe, et al. Severe tissue damage in Atlantic cod larvae under increasing ocean acidification. Nature Climate Change

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista