Östergötland

Många blir sjuka av inomhusmiljön

1:18 min

Allt fler östgötar anmäler arbetsskador orsakade av sjuka hus. Hittills i år har antalet sådana anmälningar till Försäkringskassan tredubblats. Från ett 40-tal om året till närmare 130 i år.

Under de senaste fem åren har antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på sjuka hus i snitt legat på ett 40-tal om året. I år har den siffran stigit till 126.

Bland de arbetsplatser som är aktuella i anmälningarna finns flera kommunala gruppboenden, förskolor och skolor.

– Underhållet av framförallt kommunala fastigheter är ju eftersatt, säger Bosse Knutsson på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Han tillägger dock att anmälningarna till Arbetsmiljöverket ligger på en ganska konstant nivå, mellan fem och tio per år, och att det kan finnas en förklaring till den kraftiga ökningen av anmälningar till Försäkringskassan.

– Det är ju naturligtvis negativt att anmälningarna ökar, men samtidigt kan det ju vara en större fastighet där många jobbar, som varit inblandad här och då blir det ju många anmälningar.

Kommer ni att ägna er mer åt skolbyggnader till exempel med anledning av de här siffrorna?  

– Det är inte något som vi har planerat.

Finns det anledning att göra det?

Det börjar kanske bli så, men först får vi granska de här siffrorna och se vad som orsakat dem.

Lärare: "Vi mår dåligt"

Maria Johnsson, lärare på Ektorpsringen

#text=4848272#kommunala skolan Ektorpsringen i Norrköping slår nu larm om sin dåliga arbetsmiljö. Luften i en av skolbyggnaderna så dålig att flera fått allergiska symptom. (12/12)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.