Boxholm

Friskvård istället för julbord

1:44 min

De flesta kommunerna i Östergötland väljer att lägga pengar på julklapp eller julbord till sina anställda trots kärvare ekonomiska tider. Men Boxholm satsar på friskvård istället för julbord.

När de andra kommunerna lägger ner pengar på att duka upp till julbord och ge sina anställda presenter i juletider så tänker man annorlunda i Boxholm.  Det har inte varit någon tradition att ha ett julbord i kommunen utan istället lägger man pengarna på något helt annat. Sune Fritz är personalsekreterare på Boxholms kommun.

– Alla våra anställda får träna gratis upp till tolv gånger per månad. Sen har vi en nedre gräns som gör att man måste träna minst två gånger i månaden för att få den här gratis tillgången till träning. Så det är viktigt att man gör det regelbundet, säger Sune Fritz.

Hur är responsen från de anställda?

– Mycket bra och vi har fått ett sjukantal som nu ligger på 3,54 procent, vilket är väldigt lågt, säger Sune Fritz.

Boxholms val att inte anordna ett julbord eller julfest hör till ovanligheterna i Östergötland. De flesta kommunerna som deltog i vår rundringning kommer nämligen att arrangera ett julbord eller ge julklappar till sina anställda.
Linköping kommer att spendera mest per anställd.  Där säger man att även fast det kommer variera något mellan förvaltningarna så kommer man att avsätta runt 700 kronor totalt till varje person inom kommunen.