Pilotprojekt för utsatta barn kan bli verklighet i Linköping

Linköping kan bli först i landet med en gemensam mottagning där myndigheter kan samverka när det gäller misstänkta fall av övergrepp och misshandel av barn.

Redan i dag finns ett väl utvecklat samarbete mellan bland annat socialtjänst, polis och barnmedicin i Linköping och tanken med ett så kallat Barnens Hus är att barnen bara ska behöva ta sig till ett ställe oavsett om det handlar om ett besök hos barnläkare, socialtjänst eller polis.

- På det sättet skulle utredningarna inte uppfattas som lika plågsamma och dessutom skulle både metoderna och samarbetet mellan de inblandade instanserna utvecklas till att bli ännu bättre än vad det är i dag, säger Lena Banck som är enhetschef på barn och ungdomspsykiatrin Elefanten i Linköping.

Barn och ungdomspsykiatrin Elefanten väntar nu på besked från justitiedepartementet om i fall Linköping kan bli pilotfall i Sverige för ett så kallat Barnens Hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista