Äldrecentral öppnas på lasarettet i Motala

Neddragningar hotar den geriatriska avdelningen för specialiserad vård av äldre på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping saknar en sådan avdelning.

Men på Lasarettet i Motala finns både sjukhusvård och öppenvård för äldre som lider av flera sjukdomar plus minnesmottagning för dementa.
Och i höst ska vården av äldre bli ännu bättre säger Anders Österberg, som är chef för den samordnade verksamheten på äldresjukvården och den lasarettsanknuta hemsjukvården i Motala.
Då en äldrecentral ska öppnas på lasarettet.
Mottagningen ska också samarbeta med kommunen och med rehabiliteringen om sådan hjälp behövs.
Nästa steg är att inrätta ett speciellt team med läkare och sjuksköterska för medicinska bedömningar på äldreboendena, när distriktsläkaren är upptagen. Teamet kan både ge hjälp direkt och organisera vidare vård på hemmet eller hjälpa den sjuke till sjukhus.
Längre fram ska äldresjukvården samarbeta med kommun, primärvård, lasarettsanknuten hemsjukvård och psykvård för att gemensamt utnyttja dom mobila team som redan finns.
Sammarbete är lösningen när både landsting och kommuner har svårt att få pengarna att räcka till säger Anders Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".