1 av 4
Britt Birgersdotter, förskollärare
2 av 4
Birgitta Asperud, förskollärare
3 av 4
Jenny Holmgren, fritidspedagog
4 av 4
Foto:Patrick Sörquist / SVD / Scanpix
Norrköping

Många barn på fritids

1:57 min

Storleken på barngrupperna på fritidshemmen i Norrköpings kommun blir bara större och större. Något som märks på Uttersbergsskolan i Krokek i Norrköping där antalet barn på den integrerade fritidsverksamheten bara blivit fler och fler.

– I och med att vi blivit fler och fler grupper varje år så är det klart att det märks. Vi har ju varje år utökat med en klass, men vi har ju samtidigt fått en personal till, säger Jenny Holmgren, fritidspedagog på Uttersbergsskolan.

Ställs det stora krav på pedagoger, förskollärare idag?

Ja, men det ställs väl stora krav på alla som arbetar inom skolan det gör det, eftersom det har blivit ett ökat tryck, säger Jenny Holmgren.

På Uttersbergsskolan i Krokek är totalt 252 barn i åldern sex till nio år inskrivna på tre fritidsavdelningar.

De stora barngrupperna är påfrestande för både barn- och personal berättar Birgitta Asperud förskollärare och skyddsombud.

– Ja, det är mycket ljudnivån som man känner att det kan bli lite för högt och att man kanske inte hinner med alla barn heller, säger hon.

Britt Birgersdotter som också är skyddsombud vid lärarförbundet berättar att en del av personalen reagerat på situationen.

– Ja en del tycker att det är jobbigt, att ha så mycket barn i grupperna, de är trötta har ont i huvudet, säger Britt Birgersdotter.

Men situationen är inte unik för fritidsverksamheten på Uttersbergsskolan. I Norrköpings kommun har barngrupperna på fritidshemmen bara blivit större. Från 2007 fram till 2010 har avdelningarna växt med nästan två barn per år och avdelning.

I Östergötland som helhet låg genomsnittet på 36 barn per avdelning 2010, enligt statistik från Skolverket. Men på Uttersbergsskolans fritidsverksamhet har en avdelning runt 80 barn inskrivna, och även om inte alla barn är på plats samtidigt är det inte ovanligt att 60 barn finns på plats.

Fritidspedagogen Jenny Holmgren anser att politikerna i kommunen borde sträva mot mindre barn grupper.

– Absolut, alltså det är det bästa för både pedagoger och barnen, säger hon.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista