Psykiskt sjuka känner sig utpekade efter morden i Linköping

Efter knivdmorden i Linköping har såväl polisen som media spekulerat i att gärningsmannen måste vara psykiskt störd. Det har fått psykiskt sjuka patienter att känna sig utpekade och må extra dåligt, och många håller sig nu undan kontakt med allmänheten.

Riksförbundet för social och mental hälsa driver bland annat Blåklintshemmet i Linköping, där Kerstin Karlson är föreståndare och hon tycker att psykiskt sjuka blir orättvist utpekade:

-Man skuldbelägger en hel grupp. Våra medlemmar stannar hemma och kommer inte hit. Dessutom är många psykiskt sjuka lika rädda som alla andra efter knivdådet.

Conny Nordin som är professor i psykiatri vid Universitetssjukhuset i Linköping tycker att det är fördomsfullt att likaställa mördare med psykiskt sjuka:

-Psykiskt sjuka ska inte demoniseras för något som de kanske inte är orsak till. Man kan inte av en handling dra säkra slutsatser om gärningsmannens psykiska tillstånd. Man måste ha personen framför sig.

SR Östergötland: Någon som dödar ett barn saknar spärrar. Är inte det ett tecken på psykisk störning?

-Kan vara, men behöver inte vara det. Det finns professionella mördare som kan ha dunkla men överlagda motiv. Pengar kan också få människor att utföra handlingar de annars inte skulle. Hämndbegär är ett annat motiv, som inte behöver ha med psykisk sjukdom att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".