Svalt intresse för att rädda lasarettet i Motala

Aktiongruppen ”Bevara våra akutsjukhus” i Motala är kritisk till det svala intresset från framförallt politikerna i kommunen för att rädda verksamheten på lasarettet i Motala.

I närmare ett år kämpade fyra personer mot neddragningarna på lasarettet men stödet var nästan obefintligt enligt Agneta Kjellstrand, en av initiativtagarna till aktiongruppen.

På kort tid försvann förlossningsavdelningen och Intensivvårdsavdelningen från lasarettet i Motala, och i och med det försvann många arbetstillfällen.

Politikerna bestämde också att kirurgi och ortopedakuten på Motala lasarett ska stänga på kvällen.

Agneta Kjellstrand och Ingrid Hinshaw jobbade båda som undersköterskor på lasarettet i Motala. När de första besparingarna blev aktuella startade de aktiongruppen ”Bevara våra akutsjukhus”. De anordnade möten, demonstrationer, träffade politiker och allmänheten.

Till och börja med fick de ganska bra respons både från politiker och allmänheten. Men de upplevde att uppmärksamheten kring dem och intresset för sjukhusfrågan svalnade.

Nu ett år senare är ingen av dem kvar på lasarettet men de ångrar sig inte för den kamp de förde för lasarettet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".