1 av 4
Musikgymnasieelever i De Geer vid repetition
2 av 4
Sofia Engdahl och Oskar Andersson
3 av 4
Dirigent David Lundblad
4 av 4
Kompositör Olympia Olsson
Musikäventyr

"Here comes the SON"

1:34 min

Runt 5000 elever från hela länet kommer att efter den här veckan ha sett en konsert som gymnasieeleverna på De Geer musik i Norrköping står bakom.

Varje år ges avgångseleverna på musikprogrammet på De Geer gymnasiet i Norrköping möjlighet att samarbeta med symfoniorkestern. I år det 15:e året i rad som man sätter ihop en konsert tillsammans. Sofia Engdahl är en av tre programvärdar och hon ser fram emot konserterna.

– Det kommer att vara en blandning mellan klassiska stycken och omgjorda poplåtar berättar Sofia Engdahl.

Eleverna har gjort det mesta själva från idé och manus till att skriva nya arrangemang och koreografi till att även skriva ny musik. Det är Anton Forsberg och Olympia Olsson som har komponerat två egna stycken som kommer att uruppföras.

David Lundblad som är dirigent är imponerad av ungdomarna och säger att det blir allt vanligare att orkestrar gör den här typen av konserter.

– Om det fanns tid tror jag fler orkestrar skulle vilja göra så här men det kostar ganska mycket lönepengar så det blir inte så ofta man skulle önska enligt David Lundblad.

Maria Turdén

Reporter
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista