Stort lokalt intresse för skapa ett Bruksrike i södra Östergötland

Intresset för att skapa ett så kallat bruksrike i södra Östergötland och norra Kalmar län är mycket stort.
Om ett projekt blir verklighet ska minst 14 föreslagna bruks- och gruvorter i regionen samordna sina aktiviteter och sin marknadsföring i framtiden.

Igår träffades intressenter i Överum, som är en av bruksorterna och överumsbon Stig Loftås tror att det kan bli nåt stort av det, på sikt.
Även om det är långt kvar tills att brukriket blir så stort som glasriket i södra Småland så arbetas nu på att binda samman de många unika bruksmiljöerna. Uppdraget kommer från regonförbund, länsstyrelse och kommunerna och i den förstudie som nu görs och som ska vara klar före årskiftet ingår förstås diskussioner med lokalbefolkningen, inklusive föreningar, skolor och alla intresserade. Tanken är att genom ett lokalt engagemnag lyfta fram och samordna de många dolda resurser som finns i regionen, objekt och händelser som ska kunna en, objekt och händelser som ska kunna levandegöras och locka turister.
Helen Eklund på Kalmar läns museum jobbar med förstudien, som sen ska leda vidare til konkreta beslut om organisation och finansiering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".