Ydre

Nötboskap dog i våldsam brand

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den våldsamma branden i en ladugård 1,5 mil utanför Österbymo i Ydre kommun i går kväll. Ett 50-tal nötkreatur, bland annat ungtjurar, fanns i byggnaden när det började brinna och många av dem blev innebrända.

Det var strax innan klockan 18 i går kväll som räddningstjänsten larmades om branden. Ett 50-tal nötkreatur ska då ha funnits i byggnaden. En del ska man ha fått ut, men många blev kvar i lågorna. Räddningstjänsten beräknar att mellan 50 och 60 ungdjur ska ha dött, men siffrorna är oklara.

Branden beskrivs som mycket häftig. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden redan helt övertänd. 20 personer från tre räddningstjänster jobbade under kvällen och natten med att släcka branden. Det är fortfarande okänt vad som orsakade branden.

– Ägaren själv säger att han höll på med upptining av en frusen utgödsling så får man väl se om det var orsaken, säger Mats Hammarström, styrkeledare på plats från Ydres räddningstjänst.

– Jag vet inte hur han bar sig åt, men det kan ju ha varit värmepistol, det kan ha varit gasol eller värmefläktar. Det frågade vi inte efter i går, säger han.

I eftermiddags pyrde det fortfarande på brandplatsen. Röken från den nedbrunna ladugården syntes på långt håll. Polisens tekniker ska undersöka brandplatsen. I dag var också en av försäkringsbolaget Länsförsäkringars representanter på plats för att dokumentera den nedbrunna ladugården.

Den senaste veckan har ett flertal bränder uppstått i länet. Bland annat i går morse då en lada utanför Mjölby brann och i söndags kväll då en villa i Åby utanför Norrköping brann ner till grunden. Lars-Göran Svensson, som är platschef på räddningstjänsten i Ydre har en teori vad som kan ligga bakom bränderna.

– Om man tittar på termometern så har temperaturen pendlat mellan 15 och 25 minusgrader, och kanske ännu lägre på vissa håll. Då vill folk använda alternativa värmekällor och då kanske de överbelastar en kakelugn eller en braskamin med bränsle så att det blir för varmt.

– På äldre villor där vattnet fryser kan det bli upptiningshistorier. Då kanske man inte är medveten om vilken brandfara det är att använda värmepistoler och gasolbrännare.