Östergötland

SD-ledamöter lämnar sina stolar

1:37 min

Trots att det inte ens gått ett och ett halvt år sedan valet har var femte Sverigedemokratisk kommunpolitiker i länet redan hoppat av. Nu senast meddelade partiets enda ledamot i Valdemarsvik, Cecilia Almgren, att hon lämnar sitt uppdrag.

– Jag tror faktiskt inte att det påverkar negativt överhuvudtaget. Det kan självklart se dåligt ut, men jag tror att det är väldigt många som inser att det blir bättre hos oss med tiden och att det här inte gör någon större skillnad, säger Markus Wiechel, som är Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland.

Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare i Östergötland. Partiet tog plats i länets samtliga kommuner och i landstinget. Totalt har nu Sverigedemokraterna 20 platser i kommunfullmäktige i länets kommuner. Men hittills har fem Sverigedemokrater, varav fyra ordinarie ledamöter, valt att hoppa av.

– En ledamot i Mjölby hoppade av på grund av flytt, en ledamot i Motala på grund av tidsbrist, en i Norrköping på grund av flytt och en i Valdemarsvik på grund av privata skäl skäl, säger Markus Wiechel.

Fortfarande är de oklart vem som kommer att sitta på Sverigedemokraternas stol i Valdemarsvik när Cecilia Almgren hoppar av. Redan nu sitter en person på Sverigedemokraternas stol i Ödeshög, trots att denne inte sympatiserar med partiet. Orsaken är att personen ändå fyllde i sitt namn på partiets valsedel vid valet. Frågan är om det kan bli en liknande situation i Valdemarsvik.

– Minst två personer har fått sina namn uppskrivna på valsedlar i Valdemarsvik. Så nu blir det upp till länsstyrelsen att lotta fram en av de här två personerna och fråga om de kan ställa upp i fullmäktige, säger Markus Wiechel.