Få geriatrikspecialister i Östergötland

Vården av äldre med många sjukdomar där bland annat demens kan ingå ser olika ut i landstingets olika delar. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping saknas det sedan några år specialinriktade geriatriska avdelningar. Detta oroar både Norrköpings Kommun och Demensföreningen för östra Östergötland.

Det var bristen på läkare med geriatrisk specialkompetens som gjorde det nödvändigt att lägga ner den avdelningen på Vrinnevisjukhuset. Det säger Sten Ekdahl som är chef för närsjukvården i östra Östergötland. Han beklagar det men anser att sjukhusvården för äldre med många sjukdomar fungerar ändå.

Sten Ekdahl berättar dock att det finns för få läkare med specifik geriatrisk kompetens.  Han är bekymrad över det låga intresset för vården av äldre bland unga läkare för det innebär att det kommer att ta tid att lösa svårigheterna och att hitta kompetent personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".