Linköping

Lugna Gatan kartlägger Linköping

1:47 min

Fryshuset i Stockholm ska göra en så kallad behovsanalys av flera stadsdelar i Linköping för att eventuellt starta ett Lugna gatan-projekt. Kartläggningen väntas vara klar i vår och kostar kommunen 150 000 kronor.

– De ska komma hit och göra en kartläggning i Skäggetorp, Ryd och Berga som är de mest intressanta områdena, säger Benjamin Imamovic som jobbar på Allaktivitetshuset i Skäggetorp.

Stiftelsen Fryshuset i Stockholm ska göra en studie på plats av vilka förutsättningar det finns för att starta något projekt i Linköping, kanske i form av ett Lugna gatan-projekt, där bland annat vuxennärvaro ute på stan är ett inslag. Behovsanalysen kostar Linköpings kommun 150 000 kronor. Erik Bengtsson arbetar på Fryshusets avdelning för utbildningsfrågor. Han säger att analysen snart blir klar.

– Det kommer att vara klart under våren. Det är inte så långa ställtider, säger han.

Kommer ni till stan när det är oroligt?

– Tanken är väl att man vill jobba förebyggande, så det är kanske när det har varit oroligt någonstans som man bör tänka kring hur man kan jobba förebyggande.

Ann-Cathrine Hjerdt är moderat kommunalråd i Linköping, med ansvar för ungdomsfrågor. Hon tycker det kan vara värt 150 000 kronor att få Ryd, Berga och Skäggetorp kartlagt av Fryshuset.

– Vi har själva gjort en kartläggning, men jag tror att det är bra om även andra ögon tittar på vår stad. Man kanske också från Fryshusets sida sett kan få lite andra ingångar än vad vi själva kan få.

Samtidigt finns i Linköping ett arbetssätt som nu börjat intressera kommuner även utanför länet. Det handlar om de nattvandringar som en somalisk förening startat i Skäggetorp och som har gett effekt, som vi berättade om i veckan. Björn Olsson är moderat politiker i Linköping.

– Det är rent, snyggt och helt i Skäggetorp numera. Mina partikamrater i Jönköping var lite intresserade av vårt arbete och har hört av sig, så jag ska se om jag kan hjälpa dem. De är nyfikna på hur vi gjort i Linköping, säger han.