Linköping

Raka vägen till proffsturnering

1:34 min

I helgen drar tennisens första proffstävling för året igång i Linköping. Deltagare från ett 15-tal nationer ska tampas om rankingpoäng och prispengarna i Linköping Ladies. 17-åriga Linköpingstjejen Cornelia Lister är överraskad över att ha fått ett wildcard för att ställa upp i turneringen.

 – Direkt efter träning kollade jag på min mobil och såg ett missat samtal från han som har hand om tävlingen här i Linköping. Då ringde jag tillbaks på direkten och fick reda på nyheten.

Hur kändes det? 

– Det var jättekul. Jag var nervös över om jag skulle få det eller inte. Man vet ju aldrig även om man är Linköpingsspelare. Men det var skönt.

Cornelia Lister har trots sin ålder redan hunnit med en hel del internationella turneringar. Bra träning sammanfattar hon inför steget från juniorklassen upp till damtouren som kommer ske under september.

Cornelia är en av ganska många svenskor som får chansen att få ännu mer internationell erfarenhet i sin satsning. Det är mycket tack vare Tennisförbundet som beslutat att börja satsa pengar på tävlingar som Linköping Ladies.

Det handlar om att framtidslöftena i svensk tennis ska kunna få mer erfarenhet, på hemmaplan. I nuläget finns det åtta sådana tävlingar för damer och sju för herrar. Prissumman för en sådan här tävling är 10 000 dollar.

– Det är bra att det kommit fler seniortävlingar till Sverige så man slipper resa så mycket. Det gör man ju ändå och det kostar så himla mycket. Man behöver hjälp med det ekonomiska, det är ofta det som stoppar spelare från att fortsätta tävla. De har inte råd.