Allt fler bidragsfuskare avslöjas

Försäkringskassan i Östergötland avslöjar allt fler hushåll som fuskar med bostadsbidrag och underhållstöd, genom att låtsas leva åtskilda.

Försäkringskassans utredare har hittills i år dragit in över fem miljoner kronor i felaktigt utbetalda bidrag.

Tack vare anonyma tips och samarbete med andra myndigheter har det blivit lättare att genomskåda så kallade skenseparationer enligt försäkringskassans chef Per Aronsson.

Försäkringskassan i Östergötland har i år utbildat särskilda fuskutredare. Fram till halvårsskiftet i år gjorde de 148 kontroller och hembesök efter anmälningar eller misstankar om fusk. Det ledde till att underhållstöden drogs in för 86 barnfamiljer och likaså drogs 109 bostadsbidrag in.

I pengar motsvarar det fem miljoner kronor och är nästan en fördubbling av de indragna bidragen samma period året innan. Till årets slut kan uppemot tio miljoner i bidrag ha dragit in, tror Per Aronson.

Såväl bostadsbidrag som underhållstöd betalas ut till runt 10.000 hushåll i länet, tilll en total kostnad på 380 miljnoner kronor.

Fakta

Försäkringskassans kontroller av bostadsbidrag (BoB) och underhållstöd (Us) i Östergötland. Uppgifterna är utdrag ur Försäkringskassans egna handlingar.

Östra länsdelen:

Under första halvåret gjordes 66 hembesök fördelade på 59 kvinnor och 7 män. Dessa hembesök har resulterat i nedanstående indragningar:

Indragna BoB: 25

Indragna Us: 36 (15 ärenden)

Total besparing är 1 306 368 kronor där hembesök har används som utredningsmetod.

Ärenden som omprövats via kontakter med kommuner, hyresvärdar och folkbokföring m fl.

Denna utredningsmetod resulterade i 44 utredningar fördelade på 36 kvinnor och 8 män.

Indragna BoB: 44

Indragna Us: 91 (31 ärenden)

Total besparing är 2 290 512 kronor.

Båda utredningsmetoderna har inneburit en besparing på 3 596 880 miljoner kronor.

Mellersta länsdelen:

Under första halvåret 2004 gjordes 67 hembesök gällande bostadsbidrag och underhållsstöd. I 31 ärenden (29 BoB och 19 Us) har ingen åtgärd vidtagits medan 52 ärenden (36 BoB och 16 Us) resulterade i indragning.

Besparing bostadsbidrag 979 200 kronor

Besparing underhållsstöd 490 032 kronor

Sammanlagt 1.469.232 kronor.

Västra länsdelen:

15 hembesök (13 kvinnor och 2 män) har gjorts under första halvåret.

För bostadsbidraget har hembesöken och anonyma anmälningar resulterat i 4 indragningar medan ingen åtgärd gjordes i 5 ärenden.

För underhållsstöd har 4 ärenden lämnats utan åtgärd efter utredning medan lika många resulterade i indragning.

Besparing bostadsbidrag 124 800 kronor.

Besparing underhållsstöd 84 456 kronor.

Sammanlagt: 209.256 kronor.

Totalt i hela länet beräknas en besparing under första halvåret 2004 på minst 5 miljoner kronor. Detta är en kraftig ökning med 2 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Att flest bidrag dragits in i östra länsdelen förklarar Försäkringskassan med att arbetet med kontrollerna kom igång tidigare där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista