Svartklubb avslöjad i Norrköping

Vad som beskrivs som en omfattande svartklubbsverksamhet ska nu utredas av polisen i Norrköping. Bakom polisanmälan står kommunens alkoholinspektörer som avslöjade verksamheten i samband med en inspektion av ett stort antal krogar i helgen.

Sammanlagt besökte kommunens alkoholinspektörer 30 restauranger i Norrköping under den gångna helgen. Inspektionerna genomfördes i samarbete med Skatteverket och syftet var att kontrollera hur väl restaurangägarna lever upp till den lagstiftning som gäller.

Vid sina besök upptäckte inspektörerna åtskilliga brister och i många fall handlade det om brott mot alkohollagen. Bland annat riskerar flera restauranger att bli av med sina serveringstillstånd om de inte slutar att erbjuda sina gäster ”två för en” i baren.

Enligt lagen är det nämligen förbjudet att vidta åtgärder för att förmå en gäst att köpa alkohol och enligt inspektörerna kan ett erbjudande om ”två för en” få förödande konsekvenser, framförallt för unga krogbesökare.

Den allvarligaste upptäckten var dock den svartklubb som nu har polisanmälts. På klubben, som hade flera 100 betalande gäster, såldes det, enligt inspektörerna, alkohol helt öppet trots att arrangörerna saknar serveringstillstånd. Ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Bara en av de krogar som inspektörerna besökte klarade sig helt utan anmärkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".