Landshövdingen:

"En total överraskning"

3:48 min

Sveriges nya prinsessa blir hertiginna av Östergötland. Det beskedet gav kungen vid förmiddagens konselj på Stockholms slott. För landshövdingen Elisabeth Nilsson kom beskedet som en total överraskning. 

...Estelle Silvia Ewa Mary

#text=4982623#och Prins Daniels dotter heter Estelle Silvia Ewa Mary och blir hertiginna av Östergötland. Det meddelade kungen vid förmiddagens konselj. 

Fakta: Hertig och hertiginna

Titeln hertig inrättades av Birger jarl på 1260-talet och ersatte jarl. Den förste hertigen var hans son Magnus Birgersson som förlänades landskapet Södermanland.

Sedan 1772 är hertig och hertiginna bara en hederstitel utan rätt till inkomster från eller besittningar i ett landskap. Den ges till kungahusets prinsar och, från 1980, prinsessor som är arvsberättigade till den svenska tronen eller gifta med någon som är det.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är hertiginna respektive hertig av Västergötland, prins Carl Philip är hertig av Värmland, prinsessan Madeleine hertiginna av Hälsingland och Gästrikland och prinsessan Lilian är hertiginna av Halland. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.