Landstinget

Fler spärrar sin journal

1:32 min

Många östgötar har valt att spärra sina patientjournaler för obehöriga. Om ett par veckor går landstinget in ett sammanhållande journalsystem för hela landet och då blir journalerna tillgängliga för vårdpersonal i hela landet.

För att hindra obehöriga från att läsa deras journal har ovanligt många under den senaste tiden valt att spärra sin journal.

– Under tiden 2008 fram till hösten 2011 hade ett femtio tal spärrat sin journal, och nu efter flera artiklar i DN för två veckor sedan så har drygt 200 spärrat sin journal, säger Lars-Åke Pettersson som är informationssäkerhetschef på landstinget i Östergötland. 

I slutet på mars kommer landstinget i Östergötland att gå in i den nationella patientöversikten. Det är ett sammanhållet system för alla landsting i Sverige som betyder att vårdpersonal i hela Sverige kommer att ha tillgång till samtliga patientjournaler i systemet.

Frågan har diskuterats flitigt i media och på olika bloggar. Många har uttryckt oro för att den personliga integriteten är i fara när tusentals vårdanställda kan få tillgång till en detaljerad bild av varje individ.

Detta har fört med sig att under de senaste veckorna har ovanligt många valt att spärra sin journal så att obehöriga inte kan läsa den.

Men Lars-Åke Pettersson tror inte att risken för missbruk ökar när vi går in i det nya systemet:

-Jag tror definitivt inte att den risken finns för Nationell patientöversikt, då är risken större på det lokala planet. I det nya systemet måste man dels  ha ett E-tjänstekort som gör att du aldrig kan säga att det inte var du som gått in och läste journalen. Samtidigt finns det ett krav på patientens samtycke för att ta del av uppgifterna, säger Lars-Åke Pettersson

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista