Linköping

"Helt fel och omänskligt"

1:23 min

Sverige borde inte utvisa romer till Kosovo. Det säger riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP) från Linköping.

I förra veckan berättade vi om den svårt sjuka 65-åriga Ramiza från Kosovo som nu hotas av utvisning.

Annika Lillemets är stark kritiskt till utvisning av romer till Kosovo och menar att Tobias Bilström som ansvarig minister borde förtydligar direktiven till Migrationsvereket.

I en skriftlig fråga till Migrationsministern frågar hon på vilket sätt statsrådet kommer att agera för att asylsökande romer inte ska utvisas från Sverige till Kosovo, där de riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta.

Fortfarande förekommer förföljelse och trakasserier av romer i Kosovo. Därför rekommenderar Europarådet för mänskliga rättigheter europeiska länder att vänta med att utvisa asylsökande romer till Kosovo.

Så här sa den nu pensionerade europarådkommissionären för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg för en vecka sen i vår radio.

– Det finns områden och byar där de är väldigt utsatta fortfarande, diskriminerade och utsatta för våld ifrån olika mobbgrupper.

En av de romer som har fått avslag på sin ansökan är 65-åriga Ramize som är svårt traumatiserad efter grova övergrepp i hemlandet. Flera läkare och psykologer som behandlat henne skriver att hon behöver traumavård, något som inte existerar i Kosovo. Men trots det vill Migrationsverket skicka tillbaka henne till Kosovo.

Annika Lillemets är starkt kritiskt till beslutet.

– Om människor som har det så svårt och har lidit så mycket och dessutom har läkarintyg på att de har de här problemen och ändå behandlas så illa av svenska myndigheter så är det helt fel och alldeless omänskligt.