Östergötland

Skogen farligast för TBE-smitta

1:40 min

Nu startar fästingsäsongen och frågan är återigen aktuell om man ska vaccinera sig mot virussjukdomen TBE som sprids med fästingar. En fråga som var och en måste avgöra själv, menar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

– Är man mycket ute i skog och mark finns det anledning att bestämma sig kring om man vill vaccinera sig eller inte. Är man inte alls ute i skog och mark och aldrig har några fästingar är vaccineringen onödig, säger Britt Åkerlind.

Vad det gäller skärgården är det inte någon ”hot spot” enligt Åkerlind.

– Där vi har hittat fästingar är runt Omberg, Motala och ner mot Åtvidaberg.

Det är alltså skogen för Östergötlands del som är farligast när det handlar om fästingburen TBE-smitta. Förra året rapporterades 18 fall in här i länet, mot 10 året innan. Men Britt Åkerlind tycker inte det ger anledning till någon stor oro.

I år säger prognoserna att det troligen inte blir något fästingår, eftersom många fästingar frös ihjäl i vintras på grund av att den värmeisolerande snön i stort sett uteblev. Men visst kan den som känner sig orolig vaccinera sig.

– Då är det en vaccinationsserie om minst tre sprutor. Sen måste man fylla på det skyddet. Så det gäller att komma ihåg att fylla på skyddet och så är det rätt så kostsamt.