Linköping

Bussbranden utreds

1:31 min

Idag påbörjas en utredning om den brand som igår eftermiddag totalförstörde en linjebuss på riksväg 34. Samtliga ombord på bussen hann ut innan det började brinna ordentligt.

Enligt Östgötatrafiken kommer tillverkaren Volvo och ett försäkringsbolag nu att titta på hur branden uppstod, och varför det automatiska släckningssystemet inte fungerade som det skulle, trots att det servats så sent som i mars i år.

Hans Bäck är delägare i Stångåbuss, som kör åt Östgötatrafiken. Han var själv på plats igår och har också pratat med  busschauffören.

– Det såg inte så farligt ut till en början, men under den tiden samtalet mellan chauffören och vår trafikledare pågick började det att brinna mer, berättar Hans Bäck.

Chauffören försökte då att hämta brandsläckare men bussen rökfylldes på kort tid och chauffören kunde inte göra något mer på egen hand.

För Hans Bäck som åkte till platsen blev det en speciell upplevelse att se den brinnande bussen.

– Hela bakre delen av bussen var egentligen bara ett skal, så det är klart man tänker på hur mycket det är som kan brinna upp.

Händelsen kommer inte att påverka busstrafiken menar Hans Bäck.

– Vi har reservkapacitet men vi försöker få hem någon buss lite tidigare. Vi kommer klara det vi ska göra, säger Hans Bäck och tillägger att han kommer även följa utredningen.