Kidnappningsdramat

Idag åtalas kidnapparna

2:03 min

Idag väcks åtal efter det uppmärksammade kidnappningsdramat i slutet av förra året då en 25-årig Linköpingsbo fördes bort från Uppsala, där han studerar. 

Det är två 26-åriga män, den ene från Linköping och den andre från Mjölby samt en 23-årig kvinna från Linköping, som nu kommer att åtalas misstänkta för människorov. Enligt Uppsalapolisens utredningsledare, kommissarie Ove Dahlberg var kidnappningen välplanerad.

– Det har funnits en aktiv planering före bortförandet. 

Kan man räkna med att ett krav på lösensumma hade kommit om inte gripandena skett, som åklagare i målet tidigare sagt?

– Ja, jag delar den uppfattningen.

Så motivet har varit pengar?

Ja, det är ett av kraven för att man ska kunna åtala någon för människorov, att det finns ett ekonomiskt incitament också.

Kvinnan och en av männen greps den andre januari i år och två dagar senare hittades Uppsalastudenten välbehållen i en fastighet i Västerbotten.

När Uppsalastudenten anmäldes som försvunnen strax före nyårshelgen kunde polisen först inte avgöra om något brott låg bakom, och i det skedet så var det anhöriga och vänner som lät spåra studentens mobiltelefon och kunde konstatera hur den förflyttats under den tid studenten varit försvunnen.

Då den misstänkta kvinnan och en av männen greps utanför Uppsala hade de studentens telefon, medan studenten själv fortfarande inte hade kommit till rätta, och i det läget började det på allvar stå klart att ett brott hade begåtts.

Snart fick polisen också upp spåret till fastigheten i Västerbotten, vilket ledde till att brottsgåtan till stora delar kunde anses löst och den tredje misstänkta kunde gripas.

Rättegången i Uppsala tingsrätt beräknas pågå under tio dagar och börjar nästa torsdag. Straffet för människorov är som lägst fyra år och som högst 18 år eller livstid. Polisens utredningsledare säger att det är ett omfattade polisarbete som föregått åtalet och att de tre som åtalas försökt föra polisen bakom ljuset vid en del tillfällen:

– En del saker de sagt har varit direkt felaktiga, och då har vi kontrollerat dem och återkommit till dem. Jag tror att vi i runda slängar hållit 140 förhör i det här ärendet med misstänkta och andra personer, säger Ove Dahlberg, kommissarie och chef för brottsspaningsroteln vid Uppsalapolisen.

Nekar de åtalade fortfarande till brott?

– Ja, det gör de.

Ylva Orrenius som är målsägarbiträde åt 25-åringen säger att hennes klient inte vill prata om hur han mår och att det kommer vara en stor anspänning för honom när rättegången startar nästa vecka.

Det är ett omfattande material som kommer att presenteras under rättegången och det tog en vecka för Yla Orrenius att gå igenom förundersökningen.