Kidnappningsdramat

Kidnapparna åtalade

2:00 min

Han drogades med sömnmedel och lades sedan, fasttejpad i en rullstol, i lastutrymmet på en bil innan han fördes till huset i Västerbotten. Idag åtalades tre östgötar för människorov.

Det är två 26-åriga män, den ene från Linköping och den andre från Mjölby samt en 23-årig kvinna från Linköping, som nu har åtalats misstänkta för människorov.

De tre har enligt åtalet gemensamt och i samförstånd fört bort den 25-årige Linköpingsbon från hans lägenhet i Uppsala och därefter hållit honom inspärrad i ett ensligt beläget hus utanför Robertsfors i Västerbotten. Uppsåtet var att utöva utpressning.

Enligt åtalet ska kidnappningen planerats under en längre tid, åtminstone sedan i maj förra året. I en dator som polisen beslagtagit hittar man detaljerade planer och konversationer mellan två av de åtalade om kidnappningen.

– Till exempel har man ett långt schema över vad som kan gå fel och hur man ska agera mot det. Man har också gått igenom vilka länder och banker som skulle kunna ta emot en överföring utan att man blir utsatt för Interpol och en närmare inspektion, säger kammaråklagare Lars Hedvall.

I planeringen har ingått att pressa den kidnappade mannens familj "på mycket stora penningbelopp", skriver åklagaren. Exakt hur stora belopp vet man inte. Men den av de åtalade som var satt att vakta 25-åringen i det hus han fördes till efter kidnappningen ska ha erbjudits en miljon euro för att delta.

De tre kidnapparna åkte tillsammans till Uppsala en kväll i slutet av december. Enligt åklagaren går kvinnan först in till 25-åringen.

– Då bjuder man målsägande på paj bland annat. Den pajen innehåller ett sömnmedel. Han somnar ganska snart och någon gång under natten släpper kvinnan in de två andra männen som väntat utanför. De binder med silvertejp, placerar honom i en rullstol, för ut honom till bilen och sedan kör man hela vägen upp till huset, säger kammaråklagare Lars Hedvall.

Den kidnappade fick i lägenheten frågor av en av de misstänkta gärningsmännen, enligt åklagaren. När han inte svarat har den andre mannen beordrats att hugga honom med kniv i benet. Hugget träffade hans byxben.

Männen körde sedan med den kidnappade i rullstol i lastutrymmet mot huset i Västerbotten, kvinnan stannade i lägenheten för att städa upp efter sig.

Bilresan var "vådlig, med olyckor och avkörningar". Då har den kidnappade kastats runt i bilen. Åklagaren konstaterar att såväl nedsövningen som knivhugget och bilresan inneburit fara för den kidnappade.

En av männen och kvinnan sammanstrålade sedan i Linköping. Där stoppades värdefulla tillhörigheter från den kidnappade i ett källarförråd. De två skulle upp till stugan "för att inleda kontaktfasen i utpressningen" då de greps av polisen. Avsikten var att den bortförde skulle hållas inspärrad länge, enligt åklagaren.

I huset placerades 25-åringen i ett litet rum utan el eller värme. "Han har hållits under mycket spartanska förhållanden i cirka en vecka". Det innebar också fara, heter det. Männen vaktade först den kidnappade tillsammans, men sedan bara en och en.

25-åringen fick höra att han befann sig "på en plats tomlands och att det funnits vakter med hundar utanför huset, varför han funnit det lönlöst att ens försöka fly". Han fick också höra att hans släkt skulle angripas om han flydde. Männen hotade också att dra ut hans tänder och att skålla hans fötter om han inte berättade vad de ville veta. Han har också hotats med kniv.

Petter Ahnoff P4 Östergötland/ TT