Norrköping

Företag anklagas för sopfusk

2:01 min

Norrköpings kommun anklagar nu företaget IL Recycling för att medvetet och systematiskt ha fuskat med kommunens sophantering. Enligt kommunen finns det ett omfattande bevismaterial.

– Det vi har fått fram är att det rör sig om systematiskt avtalsbrott och det klart att jag ser väldigt, väldigt allvarligt på det, säger Håkan Liljeblad (S) ordförande i tekniska nämnden i Norrköping.

Företaget har avtal med Norrköpings kommun att ta hand om hushållens avfall i kommunen. Brännbart avfall ska köras till Händelöverket för förbränning och matavfallet ska deponeras separat för att senare omvandlas till biogas i Linköping.

Men, enligt källor som P4 Östergötland har pratat med, har IL recycling systematiskt blandat matavfall och brännbart avfall och lämnat det till förbränning. Samtidigt berättar personer med insyn i företagets verksamhet att IL Recycling alltför ofta kör med överlast.

Gunnar Kilian, marknadsområdeschef på IL recycling, medger att företagets bilar kan ha kört med överlast.

– Det är ingen som har planerat överlasten från ledningen och det är ingen som har planerat det systematiskt utan det har skett en överlasthistoria tyvärr, det är vi ledsna för.

Påståendena om att företaget ska ha fuskat genom att blanda brännbart och biologiskt avfall vill han dock inte kommentera.

– Jag måste få återvända till mitt material och till mina trupper och prata med dem om vad det är som händer där ute. Jag har själv inte kontroll på varenda bil och hur de kör, men det ska inte ske och det är otroligt olyckligt om det har skett.

Alla handlingar och bevismaterial som kommunen säger sig ha, är belagt med sekretess tills företaget fått en rimlig chans att bemöta anklagelserna och Håkan Liljeblad vill därför inte berätta vilka bevis de har mot företaget.

Men personer med insyn i materialet berätta för P4 Östergötland att mängden biologiskt avfall som deponeras i Norrköping ökade dramatiskt efter att företaget fick nys om att kommunen håller på att granska sophanteringen.

– Omfattningen av felen visar, som jag ser det, att det är systematiska avtalsbrott. Vi kan inte prata om att det är en olyckshändelse i arbetet, säger Håkan Liljeblad.