Östergötland

De protesterar mot FAS 3

1:12 min

Idag manifesterar det så kallade Solrosuppropet mot FAS 3 runt om i landet. Uppropet är en förlängning från förra årets uppslutning kring socialförsäkringsreglerna. I länet blir det samling i Linköping, Norrköping och Mjölby.

Anledningen till ett fortsatt upprop är enligt Lotta Larsson, initiativtagaren i länet, att de människor som finns inom FAS 3 är en utsatt grupp precis som de som drabbats av socialförsäkringsreglerna.

– Lika mycket som utförsäkringsgruppen är FAS 3-gruppen en utsatt grupp. Man tvingas in i åtgärder vare sig det är bra eller dåliga åtgärder, säger Lotta Larsson.

Genom uppropet som startar på platser runt om i landet hoppas arrangören SALO, Sveriges Anställningslösas Landsorganisation, att människor ska få upp ögonen för problematiken.

– Vad det gäller FAS 3 så är det till exempel är det en återvändsgränd. Hamnar man där så kommer man nästan aldrig därifrån. Beredskapsjobben och plusjobben som fanns innan är att föredra, menar Lotta Larsson.

Genom manifestationen tror Lotta Larsson att förståelsen för situationen som arbetslös eller utförsäkrad är.

 – Förhoppningsvis leder det till att människor blir mer medvetna hur det kan gå på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Det kan drabba vem som helst.