Östergötland

Fritidshus dyrare per kvadrat än villa

1:30 min

Säsongen för att köpa fritidshus rullar nu igång. Trots att priserna har planat ut en del på senaste tiden, har de ökat sen millennieskiftet. Idag är en kvadratmeter fritidshus dyrare än en kvadratmeter villa.

Bland bostadsannonserna som går att hitta i de lokala tidningarna finns ett fritidshus i Grebo på 90 kvadratmeter. Det kostar 975 000 kronor. Det finns även en stuga vid Sommen i Boxholm, 62 kvadratmeter för 3,5 miljoner.

Sedan år 2000 har medelpriset på fritidshus i Östergötland ökat med drygt en halv miljon.

Förra året var medelpriset för en sommarstuga här i länet 1,1 miljoner. I snitt kostade de 16 693 kronor per kvadratmeter. Som en jämförelse kostade en villa i länet nästan 2 000 kronor mindre per kvadrat, men själva priset på villorna var i snitt dyrare.

Här i Östergötland finns de dyraste fritidshusen i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. Just närheten till vatten står högt upp på köparnas önskelista, enligt Marcus Wigren, mäklare.

– Helst med utsikt över vattnet, men i alla fall i närheten så att man har nära till bad och kanske möjlighet till en båtplats, säger han.

Madelene Szabó
madelene.szabo@sr.se