Djur och natur

Premiär för naturguidning vid Tåkern

1:25 min

I helgen sätter naturguidningarna vid sjön Tåkern i gång för säsongen. Påskhelgens guidepremiär vid Glänås brukar locka många nyfikna.

Mellan träden i det skogsparti som skiljer parkeringsplatsen från sjön Tåkern kan man ana vassen, fåglarna och den blåa himlen. Under påskhelgen kommer det kanske hundra besökare om dagen hit för att titta på det yrvakna djurlivet. Sjöfåglarna har börjat häcka och kanske, om det blir tillräckligt varmt kan få höra grodorna locka på varandra i strandkanten.

– Det är två olika arter som leker här. Vanlig groda brukar komma igång först och den har ett lite knarrande läte. Sen kommer åkergrodan igång och då ska man lyssna efter nåt som låter lite som hundgläfs, säger Malin Granlund Fält som är naturguide.

Malin Granlund Fält är naturguide här vid fågeltornet och det snart färdigbyggda Naturum i Glänås. Hon, eller någon av hennes kollegor, kommer att finnas på plats alla dagar under påsken.

– Vi kommer svara på alla typer av frågor och visa det fågel- och djurliv som är aktuellt för säsongen. Det kommer nya arter ganska ofta nu på våren, drygt hundra arter häckar i Tåkern, säger Malin Granlund Fält.