Norrköping

Protestaktion på Tyska torget

1:30 min

Igår samlades människor runt om i landet för att delta i en aktion mot utförsäkring och arbetsmarknadspolitik. I Norrköping samlades ett 70-tal människor.

En av deltagarna var Henrik Lund, riksordförande för Sveriges Anställningslösas Landsorganisation. Han framförde en önskan om att alla medborgare tillsammans ska lära sig mer om samhällets uppbyggnad för att på så sätt sätta kunskapspress på beslutsfattarna.

– Det är oerhört viktigt att förstå grunden till varför FAS 3 eller utförsäkringar skapar. Därför måste vi människor bilda oss i hur samhället fungerar och vad som ligger bakom att det finns regeringar som skapar sådana förutsättningar för medborgarna, säger Henrik Lund.

Gårdagens upprop är en förlängning från förra årets uppslutning kring socialförsäkringsreglerna. Anledningen till att det blev ett nytt upprop med en ny fråga är att problematiken är den samma, enligt Lund.

– Det som sker i socialförsäkringarna och arbetsmarknadspolitiken har väldigt mycket med varandra att göra. Man försämrar möjligheterna för människor i socialförsäkringen, men försämrar även inom arbetsmarknadspolitiken. Jag ser sysselsättningsfasen som arbetsmarknadspolitikens sätt att utförsäkra folk, säger Henrik Lund.