Norrköping

Branschkunnig person bakom sabotage

1:01 min

Helgens sabotage mot två byggnadsställningar i Norrköping har utförts av personer med kunskap om byggnadsställningar. Det säger Jens Sjöberg, VD för företaget Xervon, som byggt ställningarna.

Natten mot torsdag utsattes en byggställning på Vikbolandsgatan för sabotage och senare revs en annan byggnadsställning ner vid Visualiseringscentrum.

– Uppfattningen hos min personal på plats är att du måste ha en ganska god kunskap om ställningar för att veta att du ska skruva bort de här förankringarna och veta var de sitter. Hade man inte vetat det hade man kanske börjat plocka ned andra detaljer, säger Jens Sjöberg.

Hur ser du på det här sabotaget?

– Det är naturligtvis mycket allvarligt. Den lilla faran i det här är det materiella värdet, även om det ligger mycket pengar i det, utan den stora faran är konsekvenserna för allmänheten.

– Den ena ställningen fanns i närheten av ett spårvagnsspår, och hade ställningen fallit över spåret hade konsekvenserna blivit stora. Och ännu värre kunde det ha blivit om någon varit i närheten och ställningen vält över dem. Då hade det blivit dödsolyckor.