Handels strejkvarsel

Allt fler sympativarslar för Handels

1:08 min

Fler LO-förbund har nu beslutat sig för att sympativarsla för att stötta Handels krav på högre löner.  De nya varslen innebär att konflikten trappas upp.

Det började med att fackförbundet Byggnads idag varslade om sympatiåtgärder för att stödja Handels strejk som kan komma att bryta ut på fredag. Men under dagen har flera fackförbund flaggat för att de är beredda att ansluta sig. Det är Pappers, Målarna, och så sent på eftermiddagen även Fastighetsanställdas fackförbund.

De nya strejkvarslen berör bland annat byggarbetsplater, pappersbruk och köpcentrum och träder i kraft den 20 april om inte parterna kommer överens innan dess.

Konflikten mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivarorganisationen Svensk handel handlar om vilken lönenivå som ska gälla i år. Handels vill jämna ut löneskillnaderna mellan kvinno- och mandominerade branscher med en löneökning på 4,5 procent. Svensk handel vill däremot ge 2,6 procent i lönelyft som är på samma nivå som industriavtalet.

Enligt Svensk Handel fortsätter medlingen mellan parterna där målsättningen är att ha ett avtal klart innan konflikten bryter ut.

Om Handels strejk träder i kraft berörs Willys på Ingelsta i Norrköping och Martin och Serveras centrallager i Norrköping. Totalt kan 6000 anställda i landet lägga ner arbetet på fredag.

Byggnads menar att ökade löner för kvinnor inte äventyrar svensk ekonomi utan kommer att skapa en mer jämställd arbetsmarknad och att man därför är beredd att strejka.

Svensk Handel tycker däremot att facken beter sig oansvarigt.