Fotboll

Olika syner på planering i allsvenskan

1:36 min

Tv-tablån ställer till problem för allsvenska klubbars långsiktiga planering. Åtvidabergs FF möter i slutet av augusti IFK Norrköping i det östgötska derbyt utan att ännu veta när matchen ska spelas.

 – Ingenting är spikat ännu eftersom TV har sina rättigheter att kunna välja vilka matcher de vill sända och på vilka dagar de vill sända. Så är det ända fram till åtta veckor innan match, vilket gör att matchstart i derbyt mot IFK inte kan bli spikat för ens någon gång i maj, säger Anders Herge.

Det skapar en hel del problem för de allsvenska klubbarnas marknadsavdelningar. Genom att planeringen inte sträcker sig över hela säsongen blir det svårare för föreningarnas försäljning av till exempel företagspaket.

Marknadsansvariga Anders Herge i ÅFF hoppas att klubbarna i allsvenskan kan göra gemensam sak och på så sätt försöka påverka Canal plus som äger tv-rättigheterna. För som det är just nu är det inte mycket föreningarna har att säga till om upplever Anders Herge.

– Lite mer borde TV kunna lyssna på oss som jobbar i föreningarna. Vi har ju inte sett någon ändring på det än så länge, men vi hoppas och tror att vi kan påverka ännu mer om vi går tillsammans alla föreningar och klubbar, säger Anders Herge.

Johan Cederqvist är exekutiv producent för sporten på Canal plus. Han förstår problemet klubbarna dras med. Samtidigt menar han att framförhållningen har blivit bättre.

– Det är egentligen helt andra faktorer som gör spelprogrammet svårt. Bland annat det faktum att vi inte får spela allsvenska matcher samtidigt som det pågår matcher i Europa League eller Champions League. En annan faktor är ju att det är ett EM-år som gör att spelschemat blir väldigt komprimerat under tiden allsvenskan pågår, säger Johan Cederqvist.

Tv-bolaget vill planera efter tabelläge och intressanta möten, medan klubbarna vill kunna förbereda så mycket som möjligt i god tid för att på så sätt locka publik. Men att det skulle vara svårt att samsas om vilket intresse som ska gå först håller inte Johan Cederqvist med om.

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att vi har olika utgångslägen i våra diskussioner och tycker olika, men vi hittar alltid bra sätt att enas tycker jag, säger Johan Cederqvist.